V nedeljo,19. aprila 2015, po maÅ¡i so se na Svibnem ponovno spomnili sadnih vin, ki so nekoÄ predstvaljala pomemben del vsakdana tako Svibnega kot ostalih hribovskih krajev.
Pri pripravi dogodka so strnili moÄi TuristiÄno druÅ¡tvo Ostrovrharji Svibno s sekcijo vinogradnikov Zagrad, ki je pred leti v skrbi za kvaliteto ne samo vin iz grozdja, ampka tudi sadja, organizirala razliÄna ocenjevanja in degustacije jabolÄnikov, ter Kulturno druÅ¡tvo Svibno in Zavod Svibna, ki tudi po zakljuÄku projekta “Trajnostni sadovnjaki†(veÄ o tem projektu >>>) nadgrajujeta prizadevanja za razvoj priložnosti, ki jih na posavskem hribovju ponujajajo sadovnjaki.
Kot je uvodoma povzel SaÅ¡o Obolnar, je na Svibenskem pridelava sadnih vin prav zagotovo dobila razmah v 19. stoletju, z razvojem rudarstva v Zasavju. Pred tem so se na Svibenskem sadna vina verjetno pridelovala le za lastno oskrbo, potreba in povpraÅ¡evanje knapov onkraj Kuma po osvežilnih pijaÄah pa tukajÅ¡njim kmetijam pridala dodaten potencial in vir zaslužka. KakÅ¡no pomembno vlogo imajo visokodebelni sadovnjaki in predelava sadja predvsem v vina se jasno vidi Å¡e v prvi polovici 20.stoletja, ko se na Svibenskem v sadjarstvo vkljuÄijo Å¡e uÄitelji tukajÅ¡nje osnovne Å¡ole, ki so z raznimi popoldanskimi in nedeljskimi teÄaji prispevali k ohranjanju, predvsem pa kakovostni pridelavi sadja in njegovih izdelkov. Žal, so se po drugi sv. vojni zgodile drastiÄne spremembe na podeželju in tudi v kmetijstvu ( v smislu specializacije, strojne obdelave), kot tudi pri sami kulturi pitja potroÅ¡nikov, kjer so nekdaj osvežilna sadna vina zamenjali pivo ali ostale gazirane pijaÄe. Vsi ti procesi so vodili v stagnacijo pridelave sadnih vin na svibenskem, kot tudi drugod, poslediÄno so se opuÅ¡Äali visokodebelni sadovnjaki. So se na Svibenskem pa Å¡e ohranila sadna drevesa, v zadnjem Äasu se sadovnjaki tudi obnavljajo in kar je najvažneje, posamezniki ali kmetije so Å¡e ohranili pridelavo sadnih vin, Äeprav veÄinoma za lastno uporabo. Ob danaÅ¡njem ozaveÅ¡Äanju ljudi sadna vina znova pridobivajo svojo veljavo in tukaj ima svibensko obmoÄje glede na kontinuiteto pridelave enkratno priložnost…
V osrednjem delu sreÄanja je Tone Hrovat, direktor Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma in hkrati tudi sam kmet, vinogradnik, sadjar, podelil svoje zaÄetke, raziskovanje in izkuÅ¡nje pri predelavi sadnih vin. Poudaril je, da so stara sadna drevesa izjemna dediÅ¡Äina Slovencev (imamo jih Å¡e 6 milijonov, Äesar nima nobena druga država na svetu), žal, pa njihove plodove ne cenimo dovolj – tega pa bi se lahko zgledovali zlasti pri Angležih in tudi Baskih, Francozih, kjer tako mlado kot staro v 70-90% pije domaÄa sadna vina, le preostalem deležu ostale vrte pijaÄ. ViÅ¡je lege omogoÄajo bolj kvalitetno predelavo sadja v vino kot nižinske, prav tako tudi bolj pozne sorte, saj je zelo pomembno, da se fermentacija izvaja pod 25 st.Celzija. Med najodliÄnejÅ¡imi je izpostavil bobovec, pa tudi tepko…Seveda je možno narediti zanimiva vina tudi iz drugega sadja, pa tudi peneÄa vina, tudi z dodatkom medu ipd… Za podkrepitev je v okuÅ¡anje prinesel tudi veÄ kot 10 let staro stekleniÄeno tepkovo vino, in jabolÄnik z medom in rožmarinom… Podata se odliÄno k mesnim peÄenkam, da o zdravilnih uÄinkih ne govorimo.Â
V nadaljevanju pa je g. Hrovat predstavil tudi prizadevanja za sistem grozdenja v kmetijstvu in podeželju kot odgovor na globalno naravnano trgovino in proizvodnjo s ciljem zaÅ¡Äite malih kmetov oz. proizvajalcev.
Vrhunec dogodka pa je bila razglasitev najboljÅ¡ih pridelovalcev jabolÄnikov v l. 2014 Svibnega in okolice, za kar je poskrbela Sekcija vinogradnikov Zagrad TD Ostrovrharji Svibno. Njen predstavnik, Janez KmetiÄ iz Sopote, je predstavil ocenjevanje, ki je bilo 11. aprila 2015, nanj se je odzvalo 24 pridelovalcev s skupno 26 vzorci. Pohvalil je njihove izdelke in jih opogumil za naprej,  ter podelil priznanja oz. diplome, naziv najboljÅ¡ega  jabolÄnika leta 2014 pa je pridobil Franci KmetiÄ iz Svibnega.
Po odzivu sodeÄ, je interes za nadaljnja izobraževanj zlasti s podroÄja razliÄnih tehnologij predelave in kletarjenja sadnih vin, velik, zato organizatorji Äez poletje napovedujejo nadaljevanje v obliki ekskurzije in delavnic.