Na Svibnem rekonstruirali grad Ostrovrharjev

V nedeljo, 17.3.2013, so v spomin na enega najbolj slavnih prebivalcev kraja, viteza Viljem Ostrovrharja II., v sodelovanju Turističnega društva Ostrovrharji Svibno in Župnije Svibno pripravili dva dogodka. Župnik Janez Jasenc je v sveti maši spomnil na nedavno pokojnega domačega režiserja in dramaturga Jožeta Mahneta, pod katerega vodstvom so domači igralci na uprizoritev zgodovinske tragedije Viljem Ostrovrhar dve leti zapored privabili množice obiskovalcev. Hkrati pa se je spomnil tudi Viljema Ostrovrharja II., ki je pred 720 leti 14. marca padel v bitki na Grebinjskem polju.

Po maši pa obiskovalci, med katerimi so bi predstavniki lokalnih društev, Občine Radeče in KTRC Radeče, do zadnjega kotička napolnili dvorano Podružnične osnovne šole Svibno, kjer so jim člani Turističnega društva Ostrovrharji Svibno s pomočjo računalniške animacije tudi v 3-D projekciji prikazali,kakšen bi naj bil grad Ostrovrharjev v 15. stoletju.

Slikoviti grajski hrib privabi marsikaterega obiskovalca, ki pa ni dostopen vsakomur, nezavarovane grajske ruševine pa prestavljajo še dodatno nevarnost. Da pa bi obiskovalci s Svibenga vendarle odšli tudi z izkušnjo doživetja gradu Svibenskih, so se v Turističnem društvu Svibno odločili pripraviti krajši predstavitveni film, katerega del naj bi bila tudi računalniška predstavitev gradu v vsej veličini, kot je nekoč bil. K sodelovanju so povabili mladega ustvarjalca, študenta medijske produkcije Luka Ivartnika, s katerim so v preteklih mesecih raziskali različne vire, predvsem pa se oprli na skico Klobučariča  in Valvasorjeva grafike(slednji je svibenski grad upodobil kar iz treh perspektiv,  česar si ni zaslužil vsak grad na Kranjskem!), veliko pa je bilo tud meritev na terenu. V nedeljo je bila tako predstavljena ena od dokaj verjetnih upodobitev gradu Ostrovrharjev, kot delovna verzija in izziv za sodelovanje vsem zainteresiranim.

Vsi prisotni so se na predstavljeno odzvali z navdušenjem,  saj se s podobo ostankov gradu predstavljajo prav vsi krajani, zlasti pa društva v kraju,  grad  pa s skrivnostno zgodbo njegovih slavnih lastnikov  postaja tudi blagovna znamka vsega, kar  nastane oz.  je pridelano na Svibnem… Seveda pa člane Turističnega društva Ostrovrharji  Svibno z avtorjem animacije čaka še precej dela, projekt pa naj bi bil zaključen konec leta 2014,  seveda pa je vse odvisno od finančnih sredstev, saj društvo projekt financira zgolj z donacijami in z lastnim delom.