Skrivnostna dediščina gradu Ostrovrharjev

Dneve evropske kulturne dediščine 2013 smo v petek, 4. oktobra 2013, od 17. ure dalje obeležili tudi na Svibnem, kjer smo v soorganizaciji  Turističnega društva Ostrovrharji Svibno, Kulturnega društva Svibno, Župnije Svibno in Podružnične osnovne šole Svibno ter v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje pripravili dogodek z naslovom SKRIVNOSTNA DEDIŠČINA GRADU OSTROVRHARJEV.

Uvodoma so si obiskovalci v lepem popoldnevu ob vodenju Saša Obolnarja ogledali ruševine gradu Ostrovrharjev in ob tem spoznavali vzpon, zenit in zaton rodbine slavnih vitezov. V skrivnostnem okolju grajskih ruševin sta obiskovalce presenetila tudi dva lika preteklosti, hkrati tudi lika iz zgodovinske tragedije Viljem Ostrovrhar: Mateja Novak v vlogi vile s čarobnim prstanom in Jure Renko kot Viljem Ostrovrhar.

Po večernem zvonjenju iz farne cerkve  Poveličanja Sv. Križa, ki je najdragocenejši še živeči pomnik preteklosti v kraju in priča o časih mogočnih gospodov Svibenskih ( saj je bila sprva lastniška cerkev gospodov Svibenskih, pozidana v 12. stoletju), pa so si obiskovalci v dvorani Podružnične osnovne šole ogledali tri razstave: učenci Podružnične osnovne šole Svibno so z likovnim ustvarjanjem risb in maket gradu izrazili svoje predstave o njihovem gradu, domači župnik Janez Jasenc je pripravil razstavo zbranih strokovnih in leposlovnih del, ki obravnavajo različne člane rodbine Ostrovrharjev, na ogled pa so bila tudi posamezna rekonstruirana oblačila iz konca 13. stoletja,izdelana v študijskem krožku Zavoda Svibna in namenjena  kot kostumi v tragediji Viljem Ostrovrhar.

Lokalno ustvarjalnost in povezanost z Ostrovrharji in njihovim gradom, ki postajajo pomemben simbol kraja in njegovih prebivalcev, je povzel Sašo Obolnar, v nadaljevanju je bil predstavljen animirani film gradu Ostrovrharjev, ki ga strokovno komentirala višja konservatorka Nataša Podkrižnik, univ. dipl. um. zgodovinarka, z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje.

Dr. Dušan Kos z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU, se je zaradi bolezni opravičil, zato pa so si lahko obiskovalci ogledali krajši predstavitveni film o strokovnem varstvu kulturne dediščine,  ki na Slovenskem letos obeležuje 100-letnico, častitljivih 50 let pa obeležuje tudi celjska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

V zaključku razprave je bilo ugotovljeno, da je ob entuziazmu in pripadnosti kraju  zelo pomembno sodelovanje s strokovnimi institucijami, česar si želi tako ljubiteljska javnost kot tudi stroka.  

Dnevi evropske kulturne dediščine so se tako izkazali kot odlična priložnost, da se spozna in poveže delo enih in drugih – ljubiteljev in strokovnjakov...