Zgodovinsko ozadje

Kot je avtor sam zapisal, sloni tragedija na »zgodovinskih tleh«. Zgodovinska je zarota, boj ob Grebinju, bajka o vilinjem prstanu; vse delujoče osebe - razen Otona in Vučelina z Dobre, Hinka s Sobolja in služabnikov - so njegovem zgodovinske, priimke ali gradove vitezov pa je prekrojil po slovensko.

Tragedija se opira na zgodovinsko dejstvo, da je Viljem Ostrovrhar II., kot upornik padel na Grebinjskem polju na Koroškem 14. marca 1293. leta. To je zelo dobro opisano v Otokarjevi avstrijski rimani kroniki, v kateri je poleg tega opisano tudi ozadje sporov in vojna med Majnhardom, vojvodo tirolsko-goriškim, in štajerskim Habsburžanom, vojvodo Albrehtom,  na eni strani ter grofom Urlikom Vobrškim (v delu Ureh z Domovanja, sicer predhodnik grofov Celjskih), salzburškim   nadškofom in bavarskim vojvodo, na drugi strani. K zaroti je Urlik  po več poskusih pritegnil tudi Ostrovrharja—ko se je ta končno  odzval,  je bila za javnost to novica leta.

Kljub temu, da je bil kranjski oz. savinjski vitez, je bil po svojih nenavadnih sposobnostih in življenju, zanimiv tudi tedanjim opazovalcem okoliških dežel. Kronist Otokar je Viljemovo umiranje predstavil kot opozorilo težnjam deželnega plemstva po samostojnosti, proti njegovi verolomnosti in nujni zvestobi. Viljemova smrt je nekaj let pozneje prerasla v legendo, pripovedko, ki je z nadnaravnimi elementi črpala tudi iz germansko-skandinavske in keltske mitologije.  Legenda je živela le med plemstvom, ki je bilo pravzaprav njena ciljna skupina in so jo pozneje prenašali le v skopih izročilih v kronikah, ki so doživele več variant.

Vir:

  • DuÅ¡an Kos: Blesk zlate krone, Zgodovinski inÅ¡titut Milka Kosa ZRC SAZU, Ljubljana 2003.
  • Anton Medved: Viljem Ostrovrhar, Dom in svet 1894