Pohod na Magolnik 2013

Prijazno nedeljsko sončno dopoldne 19. maja 2013 je na Parado učenja v okviru Tedna vseživljenjskega učenja 2013 zvabilo na Magolnik številne obiskovalce od blizu in daleč (tudi s Primorske in Koroške). Večina je  pot s Pristave do vrha opravila kar peš, po tem, ko je uvodoma svoj ugled in moč pokazal sam vitez Viljem Ostrovrhar s svojim spremstvom v izvedbi gledališke skupine Kulturnega društva Svibno, ki je duh svojega znamenitega junaka dve poletji obudila tudi v okviru zgodovinske tragedije Viljem Ostrovrhar dramatika Antona Medveda. Izvedba igre je nastala kot plod številnih ur učenja – ne samo dramskega dela, ampak tudi raziskovanja oblačilnega videza in oprave poznega 13. stoletja in učenja ročnih spretnosti v okviru študijskega krožka, saj so vsa oblačilain potrebno opravo za igralce izdelali člani študijskega krožka in domači rokodelci.

Pot na vrh Magolnika so vodili člani Turističnega društva Ostrovrharji Svibno v družbi staroste Janeza Oblaka – mimo znamenite Jeračeve smreke, ki je kot mutant postala dendrološki spomenik, pa Ajdovega groba (groba iz starejše železne dobe), »Amerike« in rastišča arnike… Pot je del Turistično zgodovinske gozdne učne poti, ki je prav tako pred leti nastala kot rezultat dela študijskega krožka.

Pohod na Magolnik je Turistično društvo Ostrovrharji Svibno pridalo tudi k 2. Posavskemu festivalu pohodništva – z željo, da bi mir, lepoto, čudovite razglede in neokrnjeno naravo, gostoljubje domačinov doživelo še več dobrovoljnih popotnikov.