Po Ostrovrharjevih goricah 2011

Turistično društvo Ostrovrharji Svibno, sekcija vinogradnikov Zagrad je 18. junija 2011 priredila pohod po vinskih goricah v Zagradu, nad slikovito strugo rečice Sopote v neposredni bližini Krajinskega parka Kum, ki pa še sodijo v Dolenjski vinorodni okoliš.

Zagrajski vinogradniki, ki ohranjajo vinogradniške posesti (in tudi nekaj ostankov zidanic) še od časov, ko so na strmem hribu (ostrem vrhu) Svibno na drugi strani Sopote vladali vitezi Ostrovrharji in kajpada tudi sami v kleteh imeli Zagrajčana.

Od tistih časov sem so vinograde prenovili, po njih rastejo žlahtne sorte, ki dajejo odlično vino – od cvička do ostalih sortnih vin. Da ni samohvala, dokazujejo odlične ocene – priznanja, srebrne in zlate medalje na različnih društvenih in regijskih ocenjevanjih.  Cviček Janeza Kmetiča npr. je tako že leta 2006 na regijskem ocenjevanju prejel zlato medaljo, leta 2010 je prejel taisti vinogradnik za cviček in kerner srebrno medaljo, leta 2011 pa za cviček veliko zlato medaljo.  Z odličnimi vini in ocenami mu sledijo tudi Ivan Celestina in Anton Renko pa tudi vsi drugi.

Zagrajski vinogradniki so sicer vključeni tudi v Društvo vinogradnikov Šentjanž, so se pa kot dobri sosedje, odlični gostitelji, zavedajoč se dediščine in lepot krajev, v katerih bivajo, povezali v sekcijo, ki deluje v okviru Turističnega društva Ostrovrharji Svibno in zdaj že sedmo leto zapored vabijo medse.

Tako je nastala tudi prva vinska pot v občini Radeče in hkrati tudi edina v Zasavju (saj je del goric že v občini Zagorje).

V letu 2011 so se v TD Svibno strnile moči in smo že prepoznaven dogodek »Grajsko trški dan« preko Ostrovrharja povezali s tradicionalnim pohodom, z njim pa smo se vključili tudi v dogodke ob Mednarodnem letu gozdov v Sopoti.

Letošnjega pohoda se je po svojih goricah udeležil sam vitez Viljem Ostrovrhar s svojim spremstvom, v goste pa so mu prišli tudi ambasador cvička, cvičkove princese in znani vitezi vin.

Po zaključku pohoda je bilo poskrbljeno za veselo druženje in zabavo s Črički, svoje znanje so pokazali tudi različni rokodelci, na voljo so bile domače kulinarične dobrote (tudi vinogradniška malica),  vina Ostrovrharjevega Zagrada, Brentač in drugi spominki.

 Za tiste, ki se dogodka niso mogli udeležiti, so vrata Ostrovrharjevih goric v Zagradu po vnaprejšnjem dogovoru vedno odprta, posebej pa vabljeni v Ostrovrharjeve kraje še 26. avgusta 2011 ob 20. uri, ko se bo dogodila premiera romantične zgodovinske tragedije o Viljemu Ostrovrharju, ki jo je davnega leta 1894 spisal Anton Medved, šele letos pa bo doživela prvo izvedbo.

Organizatorji 7. pohoda Po Ostrovrharjevih goricah se zahvaljujemo za finančno podporo Turistični zvezi Slovenije, Občini Radeče in KS Svibno, za sodelovanje pa vsem domačim društvom, posebej Kulturnemu društvu Svibno – ljudskim pevcem in gledališki skupini Ostrovrharji, Prostovoljnemu gasilskemu društvu Svibno in Društvu podeželskih žena Arnika, rokodelcem, KTRC Radeče in Zavodu za gozdove ter donatorjem in ostalim posameznikom.