Razstava o vplivu sadjarskih učiteljev na kulturno krajino Svibnega

12. januarja 2014 je Kulturno društvo Svibno v okviru projekta »Trajnostni sadovnjaki« v prostorih Podružnične osnovne šole Svibno na ogled postavilo razstavo o vplivu sadjarskih učiteljev na kulturno krajino Svibnega.

Ob raziskovanju šolskega arhiva - različne strokovne literature, šolske  kronike in fotografij - so obiskovalcem predstavili prizadevnost učiteljev in duhovnikov , ki so b poučevanju otrok svoje znanje delili tudi starejšim in jih navduševali za sadjarstvo.

Že dobro stoletje nazaj, še preden je stala na Svibnem nova šola, ki pa je tudi že obeležila svojo stoletnico, so fante učili sadjarstva oz. kmečkega pouka, dekleta pa gospodinjstva. Z novo šolo, l. 1911, so pridobili tudi šolski vrt, na katerem so se učenci učili gojiti sadno drevje; od teh so jih nekaj podarili, nekaj pa tudi prodali, da so tako dobili sredstva za šolske potrebščine, katero od vzgojenih sadik pa odnesli domov – in marsikatera kot staro drevo zaljša svibensko pokrajino še danes.

V zapisih šolske kronike tako najdemo veliko učiteljskih oz. duhovniških imen, ki so s svojim entuziazmom veliko prispevala k sadjarskemu znanju Svibancev, med njimi je gotovo eden vidnejših učitelj Ivan Pečnik, ki je na Svibnem služboval med obema vojnama. Poleg zavidljivega števila sadjarskih knjig in revij, ki jih iz tega časa hrani šola, o teh izobraževalnih srečanji h pričajo tudi fotografija starejših udeležencev tečajev sadjarstva.. Tudi kakšno zveneče priznanje za razstavljeno sadje še krapi kašno od svibenskih domačij…Sadno vino – jabolčnik ali vino iz vinskih moštnic je tako še pred pol stoletja prinašalo osnovni zaslužek marsikateri od strmih svibenskih kmetij.

Časi so se sicer spremenili, o nekdanji sadjarski dejavnosti pa še priča stara sadjarska oprema, ki jo je še najti po domačijah, in katere del smo jo pokazali tudi na razstavi, kakor tudi staro sadjarsko literaturo, ki je v marsičem aktualna tudi danes. Za mladino vsekakor zelo zanimiva je knjižica »Sadjarčki«, avtorja Andreja Škula, ki jo je l. 1928 izdala Mladinska matica poverjeništva UJU v Ljubljani... Prav tako so zanimive tudi stare jedi iz sadja, ki so nekoč uspešno in na zdrav način preganjale lakoto. Nekaj od teh jedi so jih v spomin in izziv mladim gospodinjam pripravile članice Društva kmečkih žena Arnika, o njihovi okusnosti pa smo seveda prepričali.

Želja pripravljavce razstave (z upanjem, da se prenese na vse Svibance) pa je,da se danosti in dediščine okolja zavedamo, jih spoštujemo in tudi zgledujemo po modrosti prednikov,  ki so nekoč na sonaraven način znali prostor omejenih možnosti gospodarno izkoristiti… Gotovo je sadjarstvo s predelavo odlična priložnost za Svibno…